Blok: loonsverhoging rijksambtenaren alleen onder voorwaarde

  • Skyline Den Haag

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst heeft gemeld dat het kabinet geld heeft om de lonen van rijksambtenaren te verhogen. Dat mag ook wel na bijna 1500 dagen zonder cao. Van alle ambtenaren zijn de collega’s bij het Rijk er de laatste jaren het meest op achteruit gegaan. Dat wil niet zeggen dat de zaak nu beklonken is. De minister vraagt in ruil voor de loonsverhoging dat de arbeidsvoorwaarden op een aantal punten gemoderniseerd wordt.

De vraag is of dat aanbod de bonden naar de onderhandelingstafel zal lokken. De FNV kondigde recentelijk aan om de minister te overspoelen met bezwaarschriften van ambtenaren tegen de eerste loonstrookjes van 2015. Hun inzet: eerst de 0,8% verhoging die uit het pensioenakkoord is voortgekomen verrekenen. Pas daarna kan de handschoen weer opgepakt worden.

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: